Inimese seedesüsteem
1. Suus lagundatakse sülje toimel süsivesikuid.
2. Toit liigub portsjonite kaupa söögitorusse.
Neelamise ajal sulevad kõris asuvad häälekurrud hingetoru, et
sellesse ei satuks toitu.
3. Toit jõuab söögitorust makku, kus seedimine jätkub happelise maomahla
abil. |
 |
4. Maomahlade toimel lõhustatakse toidus leiduvad valgud
väiksemateks osadeks.
Lagundatud valguosakesed imenduvad läbi maoseina verre ja
kantakse keharakkude juurde laiali. Neist ehitatakse rakkudes üles kehale vajalikke
valke.5. Maost liigub toit portsjonite kaupa peensoolde.
Kõige aktiivsem on seedimine peensoole algusosas, mida
kutsutakse kaksteistsõrmik- sooleks.
Sinna avanevad sapijuha ja kõhunäärme juha, mille ensüümide
abil lagundatakse rasvad ja süsivesikud väiksemateks osakesteks.
Peensooles toimub süsivesikute imendumine verre, mis kannab nad
kantakse keharakkudeni.
Rasvad kannab kehas laiali lümfivedelik.
6. Sapipõis ja kõhunääre toodavad rasvade ja
süsivesikute lagundamiseks vajalikke seedeensüüme.
Sapi abil lagundatakse peensooles rasvad väiksemateks
kerakesteks. |
7. Veri liigub läbi maksa, kus
muudetakse kahjutuks kehale mürgised ained.
Maksas hoitakse ka keha energiarikkaid varuaineid, mida
valmistatakse suhkrutest.
8. Toidujäägid liiguvad peensoolest jämesoolde.
Jämesooles toimub mineraalide ja vee imendumine
verre.
Jämesooles toimuvad toiduga käärimisprotsessid, mida aitavad
läbi viia seal elavad bakterid.
Järelejäänud toidujäägid liiguvad pärasoolde,
mille kaudu seedimisjäägid väljutatakse. |
|
1. Mille abil toimub toitainete lagundamine seedesüsteemis?
..................................
...........................................................................................................................................
2. Kuidas satuvad toitained keha
rakkudeni?...............................................................
............................................................................................................................................ |
|