Inimese seedesüsteem

1. Suus lagundatakse sülje toimel süsivesikuid.

2. Toit liigub portsjonite kaupa söögitorusse.
     Neelamise ajal sulevad kõris asuvad häälekurrud hingetoru, et sellesse ei satuks toitu.

3. Toit jõuab söögitorust makku, kus seedimine jätkub happelise maomahla abil.

4-5-8-3.jpg (127480 bytes) 4. Maomahlade toimel lõhustatakse toidus leiduvad valgud väiksemateks osadeks.
     Lagundatud valguosakesed imenduvad läbi maoseina verre ja kantakse keharakkude juurde laiali. Neist ehitatakse rakkudes üles kehale vajalikke valke.

5. Maost liigub toit portsjonite kaupa peensoolde.
     Kõige aktiivsem on seedimine peensoole algusosas, mida kutsutakse kaksteistsõrmik- sooleks.
     Sinna avanevad sapijuha ja kõhunäärme juha, mille ensüümide abil lagundatakse rasvad ja süsivesikud väiksemateks osakesteks.
     Peensooles toimub süsivesikute imendumine verre, mis kannab nad kantakse keharakkudeni.
Rasvad kannab kehas laiali lümfivedelik.

6. Sapipõis ja kõhunääre toodavad rasvade ja süsivesikute lagundamiseks vajalikke seedeensüüme.
     Sapi abil lagundatakse peensooles rasvad väiksemateks kerakesteks.

7. Veri liigub läbi maksa, kus muudetakse kahjutuks kehale mürgised ained.
     Maksas hoitakse ka keha energiarikkaid varuaineid, mida valmistatakse suhkrutest.

8. Toidujäägid liiguvad peensoolest jämesoolde.
     Jämesooles toimub mineraalide ja vee imendumine verre.
     Jämesooles toimuvad toiduga käärimisprotsessid, mida aitavad läbi viia seal elavad bakterid.
     Järelejäänud toidujäägid liiguvad pärasoolde, mille kaudu seedimisjäägid väljutatakse.

1. Mille abil toimub toitainete lagundamine seedesüsteemis? ..................................
...........................................................................................................................................
2. Kuidas satuvad toitained keha rakkudeni?...............................................................
............................................................................................................................................