Kas kissell, kliister ja tarretis sarnanevad?

     Selgub, et lahuseid on väga mitut liiki. Oled tundma õppinud nii läbipaistvaid kui ka
häguseid lahuseid, mida kutsutakse ...........................................................................

     Hoopis erilist laadi lahus on aga kissell.
Kas tead, milline aine teeb kisselli paksuks ja veidi venivaks?........................................
     Tapeedi seinapanekuks kasutatakse paksu ja kleepuvat kliistrit.
Miks kissell ja kliister lähevad paksuks?
Need on lahused, mille valmistamisel kasutatakse tärklist. Tärklis paisub kuumas vees ja tekib eriline lahus, milles tärkliseosakesed moodustavad omavahel sidemeid. Nende sidemete vahele paigutuvad aga imepisikesed veetilgakesed. Väikese hulga sidemete tõttu ei ole selline lahus tahke, vaid liimitaoline.
     Mida vähem on lahuses tärklist, seda vähem tekib lahuses sidemeid ning seda vedelam on kissell.
1. Mis juhtub kisselliga, kui sinna panna rohkem tärklist?

.................................................................................................................................................
2. Kas oled märganud, mis juhtub kisselliga, kui see jahtub?

..................................................................................................................................................
     Jahtumisel  sidemed tärkliseosakeste vahel tugevnevad, aga kuumutamisel  need sidemed nõrgenevad. Seetõttu ongi külm kissell paksem kui kuum.
       Kissell ja kliister on kolloidlahused, mis tekkivad tärklise lahustamisel vees. Seda, et need lahused on liimitaolised, näitab ka nende nimi. "Kolla" tähendab kreeka keeles liimi.

Teeme tarretist!
Retsept
Puuviljad tarretises
(4 portsjonit)

400 g marju (maasikaid, sõstraid, vaarikaid, virsikuid või muid marju).
1 spl. želatiinipulbrit + ½ dl vett (võid kasutada ka želatiinilehti, kuid

5-2-11.jpg (17336 bytes)
sel juhul vaata valmistamisõpetust pakilt)
5 dl marjamahla
Garneeringuks:
1 dl. vahukoort + ½ tl. suhkrut
     Pese ja tükelda marjad. Jaota need laiali 4 magustoidukaussi. Lisa želatiinipulbrile vesi ning lase pulbril paisuda umbes 5 minutit, kuni segu on muutunud kliistritaoliseks. Kuumuta pliidil marjamahl ning lisa kuumale mahlale paisunud želatiin. Sega, kuni želatiin on lahustunud. Vala mahla-želatiini segu magustoidukaussidesse marjadele ning lase neil 30 minutit  külmas kohas tarretuda.
Vahusta suhkruga  ning kaunista magustoit sellega. Head isu!

Ka tarretis on sulle tuntud kolloidlahus.
3. Milline aine põhjustab kolloidlahuse tekke tarretises?..................................................
4. Kas oskad põhjendada, miks tarretis tarretub alles jahtudes?

.................................................................................................................................................