Põletame küünalt !

Vaja läheb: lühike küünal, küünlaalus, tuletikud, klaas, suurem purk, pintsetid.

Oled kindlasti ka varem  küünlaid süüdanud ning vaadanud, kuidas need põlevad. Seekord aga vaatleme  veel tähelepanelikumalt!
1. Ole tuletikkudega ettevaatlik! Süüta küünlataht. Mis toimub parafiiniga?

..........................................................................................................
2. Võta klaas pintsettide vahele ning aseta see poolviltu tagurpidi küünla kohale.
Mida märkad peagi klaasi pinnal?

..........................................................................................................

5-2-12-4.jpg (11365 bytes)

........................................................................................................................... 
     Küünla põlemisel toimuvad samaaegselt nähtused, mille käigus muutub aine olek ning nähtused, mille käigus tekivad uued ained.

Küünlast sulanud parafiin imbub tahti ning põleb.
Parafiini sulamine on........................................................................................
     Põlemisel muutub parafiin süsihappegaasiks ja veeauruks, mis jahtus ja muutus veetilgakesteks klaasi pinnal. Põlemisel tekkisid parafiinist ja hapnikust uued ained: süsihappegaas ja veeaur.
3. Aseta küünla kohale purk suuga allapoole, nii et  purgi sisse enam õhku ei satuks.

Oota mõned minutid. Mis juhtub küünlaga?.......................................................

       Põlemine on nähtus, mille toimumiseks on vajalik õhus olev hapnik. Sinu küünal ei saanud enam põleda, kui õhuhapnik purgist lõppes.

3. Miks peab ahjusiiber olema avatud?............................................................................

...............................................................................................................................................

Koduseks tegemiseks!

     Vaata  köögis ringi, aita ema söögitegemisel ning pane tähele, milliste omaduste poolest erinevad:
1. koogitaigen ja kook

................................................................................................................................................
2. toores muna ja keedumuna

.................................................................................................................................................
3. värske piim ja hapupiim

..................................................................................................................................................