Põletame küünalt !
Vaja läheb: lühike küünal,
küünlaalus, tuletikud, klaas, suurem purk, pintsetid. Oled kindlasti ka varem küünlaid süüdanud ning vaadanud, kuidas need
põlevad. Seekord aga vaatleme veel tähelepanelikumalt!
1. Ole tuletikkudega ettevaatlik! Süüta küünlataht. Mis toimub parafiiniga?
..........................................................................................................
2. Võta klaas pintsettide vahele ning aseta see poolviltu tagurpidi küünla kohale.
Mida märkad peagi klaasi pinnal?
.......................................................................................................... |
 |
...........................................................................................................................
Küünla põlemisel toimuvad samaaegselt nähtused, mille käigus
muutub aine olek ning nähtused, mille käigus tekivad uued ained.
Küünlast sulanud parafiin imbub tahti ning põleb.
Parafiini sulamine
on........................................................................................
Põlemisel muutub parafiin süsihappegaasiks ja veeauruks, mis
jahtus ja muutus veetilgakesteks klaasi pinnal. Põlemisel tekkisid parafiinist ja
hapnikust uued ained: süsihappegaas ja veeaur.
3. Aseta küünla kohale purk suuga allapoole, nii et purgi sisse enam õhku ei
satuks.
Oota mõned minutid. Mis juhtub
küünlaga?....................................................... |
Põlemine on nähtus,
mille toimumiseks on vajalik õhus olev hapnik. Sinu küünal ei saanud enam põleda, kui
õhuhapnik purgist lõppes.
3. Miks peab ahjusiiber olema
avatud?............................................................................
...............................................................................................................................................
Koduseks tegemiseks! Vaata köögis ringi, aita ema
söögitegemisel ning pane tähele, milliste omaduste poolest erinevad:
1. koogitaigen ja kook
................................................................................................................................................
2. toores muna ja keedumuna
.................................................................................................................................................
3. värske piim ja hapupiim
.................................................................................................................................................. |
|