Kui hapud on happed?

     Oled kindlasti kuulnud ohtlikest hapetest. Millised need ained tegelikult on? Kui ohtlikud nad on?
     Nagu ütleb nimi, võib happeid ära tunda hapu maitse järele.
     Igapäevases elus puutud sa kokku erinevate hapetega, millest enamik sulle ohtlikud ei ole. Kas tunned neid happeid?
      Kindlasti oled maitsnud sidrunit. Miks tahad sidruniviilule kiiresti suhkrut peale võtta? Sidruni sees on sidrunhape.
     Sügisõunad on hapu maitsega, sest nende sees on õunhape.
     Vanaisa paneb süldile peale äädikat. Äädika teeb hapuks äädikhape.
NB! Ära maitse kanget äädikat, sest see on liiga hapu ja põletab!

     Osa happeid on aga mürgised ning kõrvetavad väga tugevalt. Nad on nahka ning riiet söövitava toimega. Maitsta selliseid happeid ei tohi ja neid on ohtlik ka nuusutada. Seda laadi happeid võid sa kohata keemialaboratooriumites.

Nähtamatu tint

Vajalikud vahendid: sidrun, pintsel, joonistuspaber, joodilahus, silmapipett, vesi, kaks topsi.
1. Pigista sidrunist topsi välja veidi mahla. Kasta sidrunimahla sisse

5-2-15-1.jpg (12306 bytes)
pintsel ning kirjuta sellega paberile üks sidruni omadus.
Lase paberil kuivada ning pese pintsel.
2. Vala teise topsi vesi ning tilguta pipetiga selle hulka veidi joodilahust.
Värvi paber joodilahusega.

Mis juhtus?................................................................................................................

....................................................................................................................................
Ained joodilahuses reageerisid sidrunhappega. Toimus keemiline reaktsioon.

Millest sa võid seda järeldada?..............................................................................

Võib-olla meeldib sulle juua hapupiima, keefiri või petti.

Piim sidruniga

Vajalikud vahendid: pool klaasi piima, veidi sidrunimahla.
Tilguta sidrunimahla piimaklaasi.
Milliseks muutus piim klaasis?......................................................................................

Milliseks muutus piima maitse?.....................................................................................
Kas oskad arvata, mis selliseid muutusi põhjustas?

............................................................................................................................................

     Piima sees on aineid, mis moodustavad hapete toimel klimpe ning muudavad piima paksuks. Toimub piima hapnemine.