Kindlasti on ka teie
kodus juhtunud piim hapuks minema. Siis te ju piimale hapet ei lisa! Tuleta meelde, mida
tead käärimisest! .....................................................................................................................................................
 |
Hapupiima valmistamisel kasutatakse erilisi baktereid. Selliste bakterite toiduks on piima
sees olev piimasuhkur, millest nad hapet valmistavad. Seda nimetatakse piimhappeks
ning baktereid endid piimhappebakteriteks. Protsessi, mille käigus hape tekib,
kutsutakse piimhappekäärimiseks, sest piimhappebakterid toitainete
lagundamiseks hapnikku ei kasuta. Käärimise tulemusel tekib süsihappegaas, millest
moodustunud auke võid näha juustu sees.
Piimhappe tõttu muutub piim hapuks.
Ka värskes piimas on piimhappebakterid juba olemas, kuid nad
pole jõudnud veel piima hapuks muuta. Kui piim seisab soojas toas, bakterid kasvavad ja
paljunevad ning tulemuseks |
on piima hapnemine.
Piimhappebaktereid võid sa näha mikroskoobi all! Neid on palju erinevaid liike. Erinevat
liiki baktereid kasutatakse näiteks hapukoore, keefiri, kohupiima või juustu
valmistamiseks. Sulle ju maitseb jogurt! Ka jogurti valmistamisel kasutatakse erilisi
jogurtibaktereid. |
Teeme ise jogurtit!
Vaja läheb: supilusikatäis jogurtit, klaas
piima, alustass.
Hea oleks, kui sul oleks kapp või anum temperatuuriga 40 - 45?C.
1. Pane klaasipõhja jogurt ning vala piim peale. Sega veidi.
2. Pane klaasile peale väike alustass ning jäta see mõneks tunniks 40?C juurde või
päevaks toatemperatuurile seisma.
Kui sinu jogurt on piisavalt paks, sega see ühtlaseks. Võid maitsestamiseks lisada veidi
moosi või puuviljatükke. Head isu! |
 |
Suur hulk toiduainete
riknemist põhjustavaid baktereid ei suuda elada hapus keskkonnas. Seda suudavad vaid need
bakterid, kes ise hapet valmistavad - sulle juba tuttavad piimhappebakterid ning
äädikhappebakterid, kellest kohe juttu tuleb. Selle omaduse tõttu kasutatakse happeid
toiduainete säilitamiseks.
Vanaema teeb sügisel hapukapsaid ja hapukurke. |
 |
Ka
kapsatünnis ja kurgipurgis toodavad piimhappebakterid piimhapet. Et hapnemist soodustada,
kasutatakse vahel kurkide ja kapsaste valmistamisel ka hapupiima. |
Äädikhappebakterid
toodavad sulle juba tuntud äädikhapet, millest valmistataksegi söögiäädikat. Ka
äädikhapet kasutatakse toiduainete konserveerimisel. Äädikhapet sisaldavad kõik
marinaadid. Äädikaga valmistatud marinaadid ei lase teistel bakteritel enam sinna elama
minna.
Milliseid marineeritud hoidiseid tead?
...................................................................................................................................................... |