Mitu soola on?
Sõnaga "sool" seostub
sul kindlasti toiduvalmistamisel kasutatav keedusool. Keemias tähistab sool aga
kindlat liiki aineid.
Soolad on enamasti tahked ained, mis on oma nime
saanud mõnede soolade soolase maitse järgi. Siiski ei ole see kõikide soolade omadus.
Soolad võivad olla väga erineva värvusega.
Sulle kindlasti tuntud sool on kips. Seda kasutatakse
põhiliselt meditsiinis luumurdude puhul, kuid ka skulptuuride valmistamisel ning
ehitusmaterjalina.
Eesti looduses leidub ohtralt teist väga tuntud soola - lubjakivi. Tead juba, et
kui lubjakivi põhjavees lahustub, on vesi kare. Sellises vees ei vahuta ega pese
hästi ei pesupulber ega ka seep.
Oled ehk märganud nõudes, kus vesi on kauem seisnud või kus oled sageli vett keetnud,
valget kõva kihti. Seda kutsutakse katlakiviks, kuid tegemist on hoopis
lubjakiviga, mis keemisel taas settib.
Aja möödudes võib katlakivi ummistada torud ning nii
palju palju pahandust tekitada. Katlakivist vabanemiseks on valmistatud
spetsiaalseid vahendeid, kuid nende asemel võib kasutada ka tavalist äädikhapet. |
 |
Proovi järele! Vala kanget
äädikat nõusse, mille põhjas on katlakivi ning lase sel mõned tunnid seista. Peagi on
anum puhtaks muutunud!
Ära seejuures unusta, et happega tuleb olla ettevaatlik! |
 |
Lubjakivi kasutatakse tsemendi ja klaasi valmistamisel.
Lubjakivist koosnevad ka tigude ja karpide kojad. Isegi
vääriskivina tuntud pärl koosneb põhiliselt sellest soolast.
Lubjakiviga sarnane sool on kriit, mida sa kasutad
tahvlile kirjutamiseks. |
Ka sulle kõige tuntum sool
- keedusool - ei koosne ainult ühest soolast, vaid on tegelikult mitme soola segu.
Juba vanal ajal teati, et keedusool takistab toiduainete
riknemist ja parandab nende maitset. Soola hangiti soolakaevandustest. Neid aga oli vähe
ning soolakaravanidel tuli sihtkohta jõudmiseks läbida pikki vahemaid. Seetõttu oli
sool väga kallis ja mõnes kohas isegi kullaga samas hinnas.
Ka praegu on põhilisteks keedusoola allikateks soolakaevandused
ning soolane merevesi. On välja arvutatud, et kui kogu maailmameres leiduv sool maismaale
laiali laotada, kataks maad 150 meetri paksune soolakiht!
 |
Inimene
tarvitab aastas umbes 2,5 kg soola.
Keedusool on asendamatu toiduvalmistamisel ning konserveerimisel.
Kas oskad nimetada toiduaineid, mille konserveerimisel kasutatakse soola?...........................................................................
.............................................................................. |
 |
|