Mitu soola on?

     Sõnaga "sool" seostub sul kindlasti toiduvalmistamisel kasutatav keedusool. Keemias  tähistab sool aga kindlat liiki aineid.
      Soolad on enamasti tahked ained, mis on oma nime saanud mõnede soolade soolase maitse järgi. Siiski ei ole see kõikide soolade omadus. Soolad  võivad olla väga erineva värvusega.
     Sulle kindlasti tuntud sool on kips. Seda kasutatakse põhiliselt meditsiinis luumurdude puhul, kuid ka skulptuuride valmistamisel ning ehitusmaterjalina.

     Eesti looduses leidub ohtralt teist väga tuntud soola - lubjakivi. Tead juba, et kui lubjakivi põhjavees lahustub, on vesi kare.  Sellises vees ei vahuta ega pese hästi ei pesupulber ega ka seep.
Oled ehk märganud nõudes, kus vesi on kauem seisnud või kus oled sageli vett keetnud, valget kõva kihti. Seda kutsutakse katlakiviks, kuid tegemist on hoopis lubjakiviga, mis keemisel taas settib.
     Aja möödudes võib katlakivi ummistada torud ning nii palju  palju pahandust tekitada. Katlakivist vabanemiseks on valmistatud spetsiaalseid vahendeid, kuid nende asemel võib kasutada ka tavalist äädikhapet.
5-2-18-1.gif (27567 bytes)
Proovi järele! Vala kanget äädikat nõusse, mille põhjas on katlakivi ning lase sel mõned tunnid seista. Peagi on anum  puhtaks muutunud!
Ära seejuures unusta, et happega tuleb olla ettevaatlik!
5-2-18-2.jpg (10816 bytes)      Lubjakivi kasutatakse tsemendi ja klaasi valmistamisel.
      Lubjakivist koosnevad ka tigude ja karpide kojad. Isegi vääriskivina tuntud pärl koosneb põhiliselt sellest soolast.
     Lubjakiviga sarnane sool on kriit, mida sa kasutad tahvlile kirjutamiseks.

     Ka sulle kõige tuntum sool - keedusool - ei koosne ainult ühest soolast, vaid on tegelikult mitme soola segu.
     Juba vanal ajal teati, et keedusool takistab toiduainete riknemist ja parandab nende maitset. Soola hangiti soolakaevandustest. Neid aga oli vähe ning soolakaravanidel tuli sihtkohta jõudmiseks läbida pikki vahemaid. Seetõttu oli sool väga kallis ja mõnes kohas isegi kullaga samas hinnas.
     Ka praegu on põhilisteks keedusoola allikateks soolakaevandused ning soolane merevesi. On välja arvutatud, et kui kogu maailmameres leiduv sool maismaale laiali laotada, kataks maad 150 meetri paksune soolakiht!

5-2-18-3.jpg (28748 bytes)      Inimene tarvitab aastas umbes 2,5 kg soola.
     Keedusool on asendamatu toiduvalmistamisel ning konserveerimisel.
Kas oskad nimetada toiduaineid, mille konserveerimisel kasutatakse soola?

...........................................................................

..............................................................................

5-2-18-4.jpg (18526 bytes)