Sinu katsest selgus, et puuviljad oksüdeeruvad kergesti, kui neilt eemaldada koor. Koor on puuviljadele kaitsvaks kihiks ning selliste puuviljade puhul, mis peavad väga kaua seisma, vahatatakse koor eriliste vahadega lisaks üle, et kaitsekihti tugevdada.
  Ükski toiduaine ei seisa igavesti. Igal toiduainel on oma säilivusaeg. See on aeg, mille jooksul see toiduaine kindlasti vanaks ei tohi olla läinud ning teda on ohutu süüa. Peale säilivusaja lõppu hakkab toiduaine vananema ning võib muutuda isegi tervisele ohtlikuks. Toiduaine sees tekkivad mitmed uued ained, mis võivadki olla veidi mürgised.

                        Uurime toiduainete säilivusaegu!
  Järgmisel korral poodi minnes võta pliiats ja paber kaasa ning jälgi toiduainete säilivusaegu!
  Vali 4 toiduainet järgmisest toiduainete loetelust: sai, küpsised, vorst (võib olla ka vaakumpakendis), majonees, hapukoor, jogurt, piim, šokolaad, konservherned.
  Uuri toiduaine pakilt selle toiduaine viimane säilivuskuupäev ning kuupäev, mil see on valmistatud. Juhul, kui sa valmistamiskuupäeva ei leia, siis võid selleks kuupäevaks arvestada tänase kuupäeva. Kanna oma tulemused tabelisse!

Toiduaine Valmistamiskuupäev Viimane säilimiskuupäev
1.    
2.    
3.    
4.    

  Milline toiduaine säilib kõige kauem?..............................................................................

  Sageli lisatakse toiduainetele säilitusaineid, et need pikemat aega säiliksid. Siiski, toiduainele ei tohi lisada väga palju säilitusaineid, sest see võib olla inimese organismile kahjulik. Kõik toiduainetele töötlemise käigus lisatud ained on tähistatud eriliste numbritega, mille ees on täht E. Säilitusainete numbrid on E200 - E299.
  Kui toiduained ei sisaldaks üldse säilitusaineid, siis rikneksid toidud väga kiiresti.

  Lihatooteid – vorste, sinke, hakkliha ja muud söövad väga meeleldi peaaegu kõik bakterid. Seetõttu riknevadki toored lihatooted väga kiiresti. Lihatoodete eluiga aitab veidi parandada keetmine, suitsetamine, praadimine ja grillimine.
  Kas tead, milline neist töötlemisviisidest parandab liha eluiga kõige rohkem?..............
Copy of konservkala.jpg (6784 bytes)   Lihast valmistatakse ka konserve, mida on mugav kaasa võtta reisile, sest need on vaga pika säilivusajaga. Erinevad konservid võivad säilida kas aasta või veel rohkem. Miks seisavad konservid nii kaua? Enamasti on konservid õhukindlalt suletud ning enne sulgemist või juba suletult kuumutatud. Kuumutamise käigus hävitatakse peaaegu kõik konservis olnud bakterid ning kuna konserv on õhukindlalt suletud, siis ei sattu sinna enam uusi baktereid. Tead ju küll, et kui
oled konservi lahti teinud, rikneb see väga kiiresti. Peaaegu kõik konservid sisaldavad ka säilitusaineid
 
Tead ju küll, et laual seisnud piim läheb kõigepealt "tilgastama" ja siis hapuks. Külmkapis hoitud piim aga säilib värske pikema aja jooksul. Piimatooted on samuti sobivaks toiduks mitmetele bakteritele, eriti piimhappebakteritele. Piimas elavad bakterid kasvavad ja paljunevad kiiresti soojas ruumis, muudavad piima hapuks ja sageli ka halvamaitseliseks. Hapendatud piimatooted hapukoor, jogurt, keefir ja kohupiim säilivad aga palju pikemat aega.