Miks toiduained vananevad?

     Kindlasti on juhtunud, et oled unustanud lauale pooliku õuna. Veidi aja pärast on hammustatud koht muutunud pruuniks ning õun pole enam isuäratav. Tumedaks muutunud koht tuleb kas ära lõigata või õun hoopis minema visata.
     Nii võib juhtuda ka mitmete teiste toiduainetega.
     Vananemist põhjustavad keemilised nähtused.
     Toiduainete pinnal toimub keemiline reaktsioon toiduaine ning õhus oleva hapniku vahel. Sellist reaktsiooni nimetatakse oksüdeerumiseks. Oksüdeerumiseks nimetatakse sellist laadi keemilisi reaktsioone, mille käigus ained reageerivad hapnikuga.

    Oksüdeerumine on ka metallide roostetamine. Roostetamiseks on vaja nii niisket õhku kui ka hapnikku. Ilma nende tingimusteta ei saa roostetamine toimuda.
    Ka põlemine on oksüdeerumine. Lõke või küünal saab põleda vaid õhuhapniku juuresolekul.
    Kui sa hingad sisse, põhjustab hapnik sinu organismis samuti oksüdeerumisreaktsioone. Näiteks toitainete lagundamisel toimub rida protsesse, kus   hapnikku vajatakse.

Kuidas säilitada õuna kaua värskena?

Ostsid poest suure õuna. Tahad poole sellest kohe ära süüa ning poole jätta väikesele õele, kes õhtul lasteaiast koju tuleb. Kuidas saaksid õunapoolt kõige kauem värskena hoida?
Pane kirja oma ettepanekud!..............................................................................

................................................................................................................................
Näita ettepanekuid õpetajale!
Nüüd läheb sul vaja õuna. Lõika oma õun viiludeks ning proovi erinevate viiludega enda pakutud säilitamisvõtteid (ära proovi üle 4 variandi). Üks viil jäta lihtsalt lauale: kontrolliks, et seda hiljem teistega võrrelda. Lõika õun vahetult enne katsetamist!
Jälgi õunatükke umbes 30 minuti jooksul, iga 5 minuti järel. Tulemused kanna tabelisse!

Säilitamisvõte pärast 5 min pärast 10 min pärast 15 min pärast 20 min pärast 25 min pärast 30 min
1.            
2.            
3.            
4.            
5. kontrollviil            

Millise säilitamisvõtte juures muutus õun kõige kiiremini tumedaks?

...................................................................................................................................
Milline säilitamisvõte on kõige parem? Miks?

...................................................................................................................................