Milline
toiduaine kaalub rohkem?
Vaja läheb: köögikaal, suurem tükk juustu ning sama
suur tükk leiba.
1. Milline sarnane omadus on sinu leiva- ja juustutükil?
...........................................................................................................
2. Kaalu juustu- ja leivatükki käes. Kumb tundub raskem?
......................................
3. Kaalu tükke kaalul. Kumb on raskem? .....................................
Kirjuta, palju need kaaluvad! leib - ................... juust - ................ |
 |
Vaatamata sellele, et leiva- ja
juustutükk on sama suured, on nende massid erinevad. Põhjuseks on erinev tihedus.
Nagu mass, ruumala ning pikkus, on ka tihedus üks aine omadusi.
Tihedus näitab, kui tihedalt aine on kokku pressitud. Kui aine tihedus on väike,
on aines palju õhku ning aine on kerge. |
|
Aineid tuleb sul sageli
mõõta köögis. Retseptiraamatust võid lugeda, kui palju ühte või teist toiduainet
erinevate toitude valmistamiseks kulub.
Kas tunned mõõtmisühikuid, mida kokaraamatutes
kasutatakse?
4. Mida tähendavad lühendid: |
l........................................... |
dl.......................................... |
ml............................................ |
tl............................................................... |
spl.................................................................. |
5. Millist aine omadust nende ühikutega väljendatakse?
...........................................
Ainete omadusi mõõdeti juba muistsetel aegadel. Nagu sa juba arvata võid, ei olnud
selle aja inimestel olemas mõõteriistu. Seetõttu hakkasid inimesed
mõõtmisühikuna kõigepealt kasutama iseendid.
Vanas-Egiptuses mõõdeti pikkust küünraga.
See oli pikkus labakäest kuni küünarnukini.
Vanas riigis Babüloonias mõõdeti pikkust jalgades.
Väikeste esemete mõõtmiseks olid ühikuteks kaamelikarva
paksus Araabias ning siidiussi kookoniniidi paksus
Jaapanis.
Väga omapärane pikkusmõõt oli aga kasutusel Indias. Seal
mõõdeti pikkust teetassides. Mõõdeti maad, mida jõuti
läbida enne, kui peaaegu keev tee jahtus niivõrd, et seda juua sai.
Ka ruumala mõõtmiseks kasutati hoopis teistsuguseid ühikuid
kui praegu. Tuntuimad neist olid näpuotsatäis, kamalutäis ja hunnik.
India elanikel oli kasutusel ka huvitav ruumala ühik - lehmajalg.
Mõõdetav aine valati lehma jälje sisse ning üks lehmajalg oli just nii palju ainet kui
jälje sisse mahtus.
6. Mis sa arvad, kas selliste ühikutega sai esemeid täpselt
mõõta?....................... |
Vana kaalude asendaja
on margapuu.
Kaalutav ese riputati mõõteriista konksu otsa ning
käepidet nihutati, kuni margapuu jäi tasakaalu. Märge, mille juures margapuu tasakaalu
jäi, näitaski eseme kaalu. |
 |
Niisiis olid vanasti erinevates
riikides kasutusel erinevad mõõtühikud. Et teineteist oleks kergem mõista, võetigi
hiljem kasutusele ühine mõõtühikute süsteem, mida ka sina üsna
hästi tunned.
Pikkuse mõõtmise ühikud on:....................................................................................
Massi mõõtmise ühikud on:........................................................................................
Mahuühikud on:............................................................................................................. |