Millest koosnevad
toiduained?
Inimene võib elada toiduta
nädalaid. Kindlasti oled ka sina olnud terve päeva söömata.
Kuidas oled end pärast seda tundnud?........................................................................................
Kui oled söömata kauem, jääd üha nõrgemaks. Toitu vajadki
selleks, et saada jõudu, energiat. Toiduained koosnevad ainetest, mis sisaldavad
energiat.
Need on keerulise ehitusega ained: süsivesikud, valgud ja rasvad. Süsivesikud,
valgud ja rasvad on loodusliku päritoluga toitained.
Toitained lagundatakse sinu kehas. Selleks on vaja hapnikku.
Vajalikku hapnikku saad sa hingamisel. Toitainete lagundamisel vabaneb palju
energiat. Tänu sellele energiale suudad sa mõelda ning tööd teha.
Osa energiat vabaneb soojusenergiana. See aitab sul hoida oma kehatemperatuuri ka külmal
talvel. Terve inimese kehatemperatuur on 36,8 °C.
 |
Kogu energia, mida
saad toitainetest, on pärit taimedelt. Taimed valmistavad veest ja õhus olevast
süsihappegaasist päikesevalguse abil energiarikkaid süsivesikuid: sulle juba tuttavat
glükoosi, millest edaspidi moodustub tärklis.
Seda protsessi nimetatakse fotosünteesiks. |
Mida sisaldab
kartul?
Vaja läheb: kartul, riiv, vesi, marli, kauss, klaas,
taldrik, nuga, joodilahus, lusikas. |
 |
1. Lõika kartulist õhuke viil. Pane see taldrikule ning
tilguta lusikaga peale joodilahust.
Mida
nägid?.............................................................................................................
...................................................................................................................................
Riivi ülejäänud kartul kaussi. Vala peale vesi ning sega
veidi, kuni vesi on häguseks muutunud.
3. Kurna kartulitelt vesi läbi marli klaasi ning lase seista 10 minutit. Mida näed
klaasi
põhjas?
.....................................................................................................................................
Kartul sisaldab suurel hulgal tärklist. Tärklisega reageerides
muutis joodilahus oma värvust. Aine, mida sa klaasipõhja sadenenult nägid, oligi
tärklis, mida nimetatakse sageli ka kartulijahuks. |
Taimsed toiduained
sisaldavad süsivesikuid rohkem kui teisi toitaineid. Kaunviljad - oad ja herned -
sisaldavad ka küllalt palju valku. Rasvarikkad on aga pähklid, päevalille- ja
rapsiseemned. |