Lõhnad, maitsed ja värvid

     Kindlasti on juhtunud, et vanaema alles valmistab  köögis toitu, kuid sina juba tead, mis lõunasöögiks on.
     Igal ainel on oma lõhn. Erinevad toiduained tunnedki ära neile omase lõhna järgi. Lõhnadki on erinevad keemilised ained. Nende väikesed molekulid levivad õhu kaudu.
Seepärast peadki lõhna tundmiseks nuusutama. Kui sellised lõhnamolekulid sattuvad sinu ninas asuvatesse lõhnavastuvõtjatesse, tunnedki lõhna.

5-2-21-1.jpg (22588 bytes)

     Igal ainel on oma lõhn, kuid mõned ained lõhnavad tugevamini kui teised.
Kas sa võiksid mõne teise lõhnaga ära vahetada piparkookide lõhna? Tugeva ja omapärase lõhna annavad piparkookidele maitseained nelk, kaneel ja kardemon. Toiduvalmistamisel kasutatavatest ainetest ongi kõige tugevam lõhn just maitseainetel ja erinevatel essentsidel.

Kas tunned maitseaineid lõhna järgi?

Vaja läheb: neli erinevat maitseainet, näiteks vaniljesuhkur, kaneel, jahvatatud nelk, must pipar või tšillipipar, sall.
Millised on sinu valitud maitseained?.................................................................
Seo oma klassikaaslasel sall silmade ette ning palu tal erinevaid maitseaineid nuusutada. Milliseid maitseaineid oli kerge ära tunda?

..................................................................................................................................

Milliseid maitseaineid sinu sõber ära ei tundnud?..............................................

     Peale lõhna on erinevatel ainetel ka oma maitse. Et me maitset tunneksime, peavad maitsemolekulid vedelikus lahustuma. Maitset tunneme ju alati süües või juues.
Lõhna ja maitse tundmine on omavahel seotud. Nohuga tunned  lõhna halvasti ning ka maitse tundmine on kehvem. Maitsta tasub vaid söödavaid asju!
     Mitmetel ainetel on looduses iseloomulik värvus. On taimi, mis sisaldavad tugevaid värvaineid. Selliseid taimi kasutasid inimesed vanasti lõnga ja riiete värvimiseks.

5-2-21-2.jpg (10499 bytes)

Värvime looduslike ainetega!

Vaja läheb: sibulakoored, punapeet, keedupott, sõel, suurem kauss, kummikindad, kaks valget taskurätikut, puhast paberit.

5-2-21-2.jpg (9105 bytes)

1. Koori sibula pruunid pealmised lehed. Pane need koos veega potti ning keeda 15-20 min.
2. Vala keeduvesi läbi sõela kaussi.
3. Pane kätte kummikindad ning jäta taskurätik mõneks minutiks kaussi seisma.
4. Võta taskurätik kausist ning vääna üleliigne vesi välja.
Jäta rätik puhtale paberile kuivama.
5. Koori ning tükelda peet. Toimi peediga samuti, nagu tegid sibulaga.
Milliseks värvusid sinu taskurätikud?

..................................................................................................................................
Looduslikke värvaineid on võimalik kasutada ka toiduvärvide asemel.