Vesi on kõige tihedam +4°C juures. Just selline vesi vajub talvel veekogu põhja.Vesi jahtub 0°C -ni ja jäätub vaid pinnal.
Tahkudes vee tihedus ei suurene ning ta ei tõmbu  kokku, nagu ained harilikult teevad. Jäätudes vesi hoopis paisub ning jää jääb veekogu pinnale. Nii ei jäätu veekogu põhjani ning veekogu põhjas saavad talvituda veeloomad.
5-2-6-3.jpg (8648 bytes) Miks võib talvel välja jäetud klaasist veepudel puruneda?

......................................................................................................

     Oled kindlasti jälginud jõel ujuvaid parte. Mis sa arvad, kas nende suled on märjad nagu sinu riidedki peale suplemas käimist?
     Et sellele vastata, kasuta oma koduköögist saadud teadmisi!
Võib-olla oled aidanud emal nõusid pesta. Siis tead, et kõige raskem on pesta rasvaseid taldrikuid. Kas oled kunagi märganud, millised on  veetilgad rasvasel

taldrikul?.........................................................................................................................
      Sattudes lauale, paberile või riietele, valgub vesi harilikult laiali ning teeb need märjaks. Öeldakse, et vesi märgab neid esemeid.
Rasvastel esemetel aga vesi laiali ei valgu ning seetõttu neid vesi ei märga, vaid kukub väikeste tilgakestena maha.
Proovi järele! Kasta küünal vette ning vaata, kas see saab märjaks!
     Ka lindude suled on rasvased. Rasva eritavad linnud läbi naha ning võiavad sellega oma sulgi. Seetõttu jäävad veelindude suled kuivaks.

Kas vesi võib liikuda ülespoole?

Vajalikud vahendid: kuum vesi, pakk teed, kaks väikest lusikat, mõned tükid tükksuhkrut, teetass koos alustassiga, salvrätt.
1. Lase vesi keema ning valmista tee.

5-2-6-5.jpg (15867 bytes)
2. Võta suhkrutükk lusikate vahele ning kasta selle üks ots teetassi.
Mida näed?
5-2-6-6.jpg (14386 bytes) ....................................................................................................

3. Sageli juhtub, et pillad oma tassist veidi kohvi või teed alustassile. Proovi, kuidas see sul õnnestub.
Et alustassi kuivatada, kasutad enamasti salvrätikut. Tee seda ka nüüd. Mida näed?

............................................................................................

Suhkrutükis on suhkrukristallide vahel imepisikesed vahed, mida mööda tee ülespoole liigub. Selliseid vahesid nimetatakse kapillaarideks ja nähtust, mille käigus vesi ülespoole liigub, nimetatakse kapillaarsuseks. Mida peenemad on kapillaarid, seda kõrgemale võib vesi neis tõusta. Ka salvrätiku kiudude vahel on väga väikesed vahed, kus tänu kapillaarsusele tõuseb vedelik ülespoole. Seetõttu salvrätik kuivatab.
Maitse oma teed! Kui see pole piisavalt magus, lisa ka teine suhkrutükk.
Head teejoomist!