Lahused   

Oled teada saanud, et on olemas vees lahustuvaid ja lahustumatuid aineid. Ühe aine lahustamisel teises aines saad ainete lahuse. Lahused on harilikult selged ja läbipaistvad.

     Ainet, mis teises aines lahustub, nimetatakse lahustunud aineks. Lahustunud aine võib olla vedel, tahke või gaasiline.
     Ainet, kus teine aine lahustub, nimetatakse lahustiks. Lahusti on vedelas olekus aine. Sageli kasutatakse lahustiks vett, kuid lahustiks võib olla ka näiteks piiritus või bensiin.
     Lahustunud aine ja lahusti moodustavad lahuse.

    
Kindlasti meeldib sulle juua Coca-Colat, Fantat  või muud limonaadi. Kõik sellised joogid on lahused, kus lahustatud aineks on süsihappegaas. Sellepärast öeldakse nende kohta, et need on gaseeritud joogid. Lisaks süsihappegaasile on neis jookides ka hulgaliselt teisi lahustunud aineid. Võid pudelisildilt järele vaadata!
gaasipudel.jpg (17632 bytes)

Kuidas lahustub keedusool?

Vajalikud vahendid: veerand klaasi jämedat keedusoola, pool pakki peensoola, neli  tühja klaasi, jahedat ja kuuma vett.
1. Täida kaks klaasi poolenisti jaheda veega. Lisa esimesse klaasi teelusikatäis jämedat soola ja teise klaasi sama palju peensoola, sega. Lisa mõlemasse klaasi veel lusikatäis soola.
Milline sool lahustus paremini?....................................................
2. Täida kaks klaasi poolenisti veega, kuid esimesse pane jahedat, teise kuuma vett. Sega klaasidesse teelusikatäite kaupa peensoola. Iga lusikatäie lisamisel sega ning vaata, kas see lahustub. Kummas klaasis lahustus rohkem soola? Mitu lusikatäit?

.................................................................................................................................
Mida võid järeldada tehtud katsetest?

...................................................................................................................................

Mis oli eelmises katses lahustunud aineks?.....................................................................

Mis oli eelmises katses lahustiks?.....................................................................................
Lahuses segunevad lahustunud aine molekulid lahusti molekulidega. Seetõttu on lahustunud aineosakesed lahuses väga väikesed ning neid on raske kätte saada. Lahuse komponentide lahutamiseks aurutatakse lahusti. Lahustunud aine aga ei aurustu ning jääb anuma põhja.

Kui kerge on soola lahusest kätte saada?

Vala õhuke kiht eelmises katses sooja vette tehtud soolalahust pabertaldrikule ning jäta see lauale seisma. Vaata taldrikut mõne päeva pärast!
Mida nägid?

.................................................................................................................................