Puhtal veel ning soolalahusel on hulk erinevaid omadusi.           Oled kindlasti kuulnud, et kõrgel mägedes on inimesel raske hingata. Eriti kõrgetele mägedele ronides on tarvis hingamise jaoks kaasa võtta hapnikuballoonid, kus hapnikurikas õhk on tihedasti kokku surutud. Hingamisraskusi põhjustab harilikust madalam õhurõhk kõrgel mägedes.
Mida kõrgemale ronida, seda madalamaks muutub õhurõhk. Madala õhurõhu tõttu keeb ka vesi mägedes harilikust madalamal temperatuuril. Et toiduained siiski pehmeks keeta, lisatakse veele soola.
        Sool tõstab vee keemistemperatuuri.
5-2-9-4.jpg (33199 bytes)
     Kõige soolasem meri kogu maakeral on Surnumeri. Sealses vees on inimesel palju kergem ujuda kui magedas vees. Kui Surnumerre ujuma minna, tekkib raskusi sukeldumisega. Põhjus on selles, et soolane vesi on tihedam kui mage vesi. surnmeri.jpg (26510 bytes)

Kas kartul upub vees?

Vajalikud vahendid: kaks väikest kartulit, kaks klaasi veega, peensool.
1. Lahusta ühes klaasis kolm teelusikatäit soola.
2. Pane mõlemasse klaasi väike kartul.
a. Joonista, mis juhtus kartuliga puhtas vees!

b. Joonista, mida nägid klaasis soolalahusega!

Põhjenda erinevusi!......................................................................................

. ........................................................................................................................

Soolane merevesi ei jäätu 0°C juures, sest sool alandab vee külmumistemperatuuri.

Koduseks tegemiseks.
Kas merevee jää on soolane?
Vaja läheb kahte plasttopsi veega, peensoola ja sügavkülmikut.
Sega ühes topsis vette lusikatäis soola ning pane mõlemad topsid sügavkülmikusse. Vaata topse iga 10 minuti tagant.
Kummas topsis jäätub vesi esimesena?............................................................

Maitse jääd soolveega topsis! Mida tundsid?....................................................

Kas merejää on soolane?......................................................................................