20. Millest koosnevad toiduained?
Toit on inimese energiaallikas.
Õpilased jõuavad järeldusele, et olles söömata terve päeva või veel kauemgi, jääb neil eluks vajalik energia saamata. Energia võimaldab inimesel aga mõelda, tegutseda ning hoida ka kehatemperatuuri.
Toit sisaldab toitaineid: süsivesikuid, valke ja rasvu. Nende lagundamisel oksüdatsioonireaktsioonides hapniku abil saabki organism vajalikku energiat. Lisaks on toidu koostises ka vett ning vitamiine.
Taimed on esmased orgaanilise aine valmistajad - fotosünteesijad. Erinevalt kõikidest teistest organismidest suudavad taimed kasutada eluks päikeseenergiat ning d selle abil valmistada energiarikkaid süsivesikuid (tärklist).
Õpilastel võib paluda jutustada fotosünteesi kujutava joonise alusel taime elust ja toitumisest.
Katse "Mida sisaldab kartul?"
Glükoosist, mis tekib taime fotosünteesi käigus, moodustub hiljem tärklis. See talletatakse kartulimugulates. Mille järgi võivad õpilased otsustada, et tärklise ja joodi vahel toimus keemiline reaktsioon?
Katse "Võrdleme taimseid ja loomseid toiduaineid"
Katset võib teha kas kogu klassiga või gruppides. Võrdlemiseks mõeldud toiduaineid võiks olla 4 õpilase kohta. Võrreldavateks toiduaineteks on soovitatav valida näiteks lihakonserv (või muu valmistoode lihast, mida on mugav kaasa võtta) ja jahutoode, näiteks sai (tabelis on toodud näitena taimse toiduaine saia ning loomse toiduaine pihvide toitainetesisaldus).
Millistelt organismidelt pärinevad valitud toiduained?
toiduaine | valku g/100g toiduaines |
rasva g/100g toiduaines |
süsivesikuid g/100g toiduaines |
energiat kcal/100g toiduaines |
muid aineid 100g toiduaines |
sai "Kaera-Kai" |
9,0g | 4,3g | 49,0g | 264 | |
sealihapihvid | 16,0g | 18,0g | 6,0g | 250 |
Milline võrreldud toiduaine sisaldab rohkem valku, milline aga rohkem süsivesikuid? Õpilased näevad ka praktikas, et taimsed toiduained sisaldavad rohkem süsivesikuid, loomsed toiduained aga rohkem valku ja rasva.
5. klassi õpilane vajab päevas 2500 3000 kcal energiat (vaata täpsemalt 4. klassi teemat "Kust saavad organismid energiat?").
Mis juhtub, kui inimene saab toidust energiat rohkem, kui tema organism vajab? Ülejääva energia abil moodustatakse organismi rasvkude ning inimene tüseneb.
Miks suudab inimene olla nädalaid toiduta? Inimese kehas on alati rasvkude ning toitainete puudusel hakkab organism seda lagundama inimene kõhnub.
Valgud on organismile eriti tähtsad. Millised toiduained sisaldavad hulgaliselt valku?
Inimorganismile on väga vajalikud vitamiinid, kuid need pole organismi energiaallikaks. Millistest toiduainetest on võimalik saada hulgaliselt vitamiine? (Tuletades meelde 4. klassi teemat "Kust saavad organismid energiat?" võiks õpilastega korrata erinevate vitamiinide allikaid ning vitamiinipuuduse tagajärgi).
Inimese organism vajab väikestes kogustes ka mineraalaineid, näiteks on inimorganismis raudnaela jagu rauda.
Olulised mõisted: energia, toitained, valgud, rasvad, süsivesikud, tärklis, vitamiin, mineraalaine.