7. Puhtad ained ja segud

Tunni alguses on soovitatav korrata õpilastega, millistest osakestest aine koosneb ning millised on liht- ja liitained.

Ühe ja sama aine molekulidest koosnevat ainet nimetatakse puhtaks aineks.

Segu koosneb mitmest puhtast ainest.

Katse "Segame aineid!"

Paremaks ettekujutamiseks valmistavad õpilased ise segu. Seda on hõlbus ja õpilastele huvitav valmistada toiduainetest, näiteks pähklitest ja rosinatest.

Segu koostisosasid saab kergelt teineteisest eraldada. Selles veenduvad ka õpilased, eraldades segust pähklid ja rosinad.

Ainete omadused segus ei muutu. Võib ka paluda, et õpilased  nimetaks pähklite ja rosinate omadusi segus ning juba eraldatuna. Rosinad on väga toitvad. Need on kuivatatud viinapuuviljad, kuhu taim on kogunud mitmeid varuaineid ning kuivatades on nende sisaldus tõusnud veelgi. Ka pähklid on erinevate taimede (arahhis, sarapuu) viljad, kuhu taim kogub varuaineid ning rohkesti õli. Rosina- ja pähklisegu söömine võib toimuda tunni lõpus.

Kas õpilased oskavad nimetada puhtaid aineid, millest koosnevad igapäevaselt tuttavad segud?

Õpilased mõtlevad makaronipeo korraldamiseks makaronidest valmistatud segutoite ning annavad neile soovitatavalt ka nime. Õpilased võivad nimetada ka lisandeid, mida nad toitude juurde teha sooviksid. Soovitatav on kirja panna mitte üle 5 erineva toidu. Kokandusega ei peaks tegelema ainult tüdrukud. Parimad kokad on alati olnud meeskokad!

Olulised mõisted: puhas aine, segu.