Desman


Desman on biisamutt, endeemne poolveeline putuktoiduline imetaja, kes elab ainult Volga, Doni ja Uurali jõgikonnas ning Dnepris. Tema kehapikkus on 20-22 cm, sabapikkus 20 cm. Desman kaalub umbes 200 grammi. Tema saba alaküljele avanevad näärmed eritavad muskuselõhnalist rasvataolist nõret, mis peletab muid loomi ja sellepärast ongi desmanil vähe vaenlasi. Tagajalgade varvaste vahelised ujunahad ja külgedelt lapik saba võimaldavad dasmanil kiiresti ja osavalt ujuda. Ta toitub selgrootuist,kaladest ja kahepaiksetest ja tema toiduarve on suur-ta sööb päevas sama palju kui ta ise kaalub! Desmani arvukus aina väheneb ja sellepärast on need loomad looduskaitse all.