Juustust

     Mispärast on juustus augud?
     Kui hoida kohupiima keldris kauem, kestab piima hapnemist põhjustanud piimhappebakterite töö edasi ja lõpuks muutub kohupiim juustuks.
     Augud juustusse, nagu augud leivassegi, on teinud süsihappegaas.
     Aga kust sai juustusse süsihappegaas?
     Seda eraldasid piimhappebakterid oma elutegevuse käigus.

    Miks juust nii kaua säilib?
    Seepärast, et ta on väljastpoolt kaetud koorikuga, mis ei lase tal kuivada ja kaitseb teda kahjulike hallitusseente ja bakterite eest.

    Räägitakse, et Shveitsis olevat säärane komme, et lapse sündimise päeval tehakse suur juusturatas ja märgitakse sellele vastsündinu nimi, kuupäev ja aastaarv.
    Pidulikel puhkudel pannakse juust lauale ja see juusturatas saadab inimest hällist hauani. Surres jätab juustu omanik selle oma lastele.
    Kui  selline 120-aastane "juustuvanaisa" lahti lõigata, kõlbab see süüa ja on koguni veel väga maitsev.

Jutustusi asjadest,   M. Iljin,   Tartu,   1947