Leivast

     Millest tekib leivale kooruke?
     Jahus - mitte ainult kartulijahus, vaid ka harilikus leivajahus on samuti tärklist. Kui küpsetatakse leiba, tekib leivale kooruke. Tugevast kuumusest muutub taignas olev tärklis leivapätsi pinnal liimitaoliseks kliistriks, mis kleebib üksikud tärkliseterad pruuniks koorikuks.

      Kuid kuidas kindlaks teha, et jahus on tõepoolest tärklist?

      KATSE 1.
     Keerake tükike taignat riidelappi nagu kotikesse ja niisutage taignat veetassis kogu aeg puserdades.
    Vesi muutub valgeks nagu piim. Laske seda selgida ja te näete, et põhja settib täpselt samasugune sade, nagu saime kartulist.
     Tähendab, jahus on tärklist.

     Miks leib läheb tahkeks?

     KATSE 2.
     Uhtuge jahukotikest kraani all, kuni kogu tärklis on kadunud. Kotti jääb kleepuv, veniv kamakas. See on taimeliim.
     Taimeliimil on üks tunnus, mille järgi teda on kerge tunda. Seistes 2-3 tundi, muutub ta kõvaks ja rabedaks nagu klaas.
     Seepärast lähebki leib tahkeks. Temas leiduv taimeliim muutub hapraks ja kõvaks.

     Miks kerkib tainas, kui temasse pannakse pärmi?

     KATSE 3.
     Võtke tükike tainast ja pane purgikesse. Purgike kata pealt kaanega.
     Teisel päeval avage purgike ettevaatlikult ja pistke temasse põlev tikk. Tikk kustub otsekohe. Mispärast?
     Seepärast, et purki on kogunenud süsihappegaasi.
     Kui taignasse pannakse pärmi, tekib temas palju süsihappegaasi mullikesi. Need mullikesed just kergitavadki tainast kõrgele.
     Kust aga tuleb süsihappegaas?
     Seda töötleb taignast pärm. Iga pärmseeneke on väike keemiatehas, mis valmistab süsihappegaasi.
    
     Mispärast on leivasisus augud?
     Kui taigen pannakse ahju, kuiveneb taimeliim kuumuse mõjul, muutub kohedaks. Kott, mis hoidis niikaua süsihappegaasi vangis, käriseb ja annab gaasile vabaduse. Seepärast ongi leib nii auklik ja kohe. Iga auguke leivasisus - see on süsihappegaasi mullikesest jäänud jälg.

Jutustusi asjadest,  M. Iljin,   Tartu,  1947