Miks me sööme liha?

     Kui teeksime liha analüüsi, siis osutuks, et selles, nagu supiski, on vett, maitseaineid ja soolasid. Kuid peale selle on temas veel üks koostisosa, mida supis on väga vähe - valk.
     Kui liha keedetakse, tõmbub osa valku kokku ja ujub helbeina lihaleeme peal. Perenaised võtavad selle pealekeenud vahu vahukulbiga ära, et supp oleks ilusam, kuid teevad seda täiesti asjata. Sest liha valk on väga toitev aine.
     Ilma valguta ei saa me elada, sest ka meie endi liha, nagu looma- ja vasikalihagi, on peaaegu tervenisti ehitatud veest ja valkudest.
     Kui sööme niisugust toitu, milles on palju rasva, suhkrut, tärklist, kuid pole sugugi valku - siis varem või hiljem hukkume meie kehale vajaliku ehitusmaterjali puuduse tõttu.
    Kuid ka mitte üksnes valkudest, näiteks ainult lihast, ei saa me elada.
    Kui toidaksime endid ainult lihast, ei saa me elada. Kui toidaksime endid ainult lihaga, tuleks meil seda süüa 2-3 kg päevas, kuid see poleks jõukohane ka kõige tervemale maole ega soolestikule.
     Tähendab, me vajame niihästi rasvu, süsivesikuid kui ka valke. Need on meile niihästi kütteaineks, mis soojendab ja käivitab kogu meie "masinat", kui ka ehitusmaterjaliks, millest me ehitame oma keha.

     Jutustusi asjadest    M. Iljin     Tartu   1947