Raua üliküllus inimestes on terviserisk
MIHKEL ZILMER, URMAS KOKASSAAR

   Seitsmekümnekiloses mehes on ligikaudu neli grammi rauda ehk keskmise raudnaela jagu. Naiste rauatagavarad on viiendiku võrra suuremad. Kas ülemäärane raud võib olla kahjulik?
    Raud on vajalik punastes verelibledes leiduva hemoglobiini sünteesiks. Et sissehingatud hapnik seostub kopsudes hemoglobiiniga, millega ta kudedesse transporditakse, ongi suuresti raua teene.

   Raud on vajalik ja kahjutu vaid siis, kui ta on seotud valkudega. Seetõttu asubki meie organismi raud peamiselt verevalgus (hemoglobiinis), lihasvalgus (müoglobiinis), transportvalgus (transferriinis) ja varuvalkudes (ferritiinis ning hemosideriinis). Vaid seotud ja lahustuva raua kasutamist saab organism kontrollida. Vaba raud moodustab organismis kiiresti lahustumatuid ja toksilisi anorgaanilisi sooli.
   Inimorganism kaotab tavaliselt ööpäevas umbes ühe milligrammi rauda. Kaotatud kogus tuleb söögist ja joogist saadud rauaga asendada. Et toidus olevast rauast imendub umbes 10%, peab ööpäevane rauakogus toidus jääma vahemikku 10-15 mg. Last ootavad ja imetavad naised vajavad rauda mõned milligrammid rohkem.

   Rauavaegust põhjustavad ühekülgne toitumine, verekaotused, raua imendumishäired ja talletuspaikade - maksa, luuüdi ning põrna - haigused. Rauavaeguse tunnusteks on kehvveresus, kahvatu nahk, piinav väsimus, rabedad küüned jne.
    Eriti vajalik on raud kasvavale organismile. Sellepärast soovitataksegi just lastel ja rasedatel süüa rauarikast toitu. Rohkelt kergesti kättesaadavat rauda on loomsetes toiduainetes - maksas, lihas,
munades.
   Rauarikkad on ka üksikud taimesaadused (rosinad, kaunviljalised, teraviljad, pähklid, porgandid, spinat, küüslauk), kuid taimne raud imendub organismis halvasti.
   Toiduga saadud raua imendumist takistab kohvi ja tee liigjoomine ning liialdamine kiudaineterikka toiduga (taimne dieet). Raua imendumist seedekulglast soodustavad C-vitamiin ja alkohol.

   Nagu ohustab tervist kehvveresus, kahjustab seda samuti raua kuhjumine organismis. Teaduslikud uurimused näitavad, et raua kestev liigsus toidus põhjustab osal meestel raua ladestumist.
   Liigse raua suhtes on tundlikud just mehed. Õrnemat sugu kaitsevad rauarohkuse eest menstruatsioon ja rasedus, mis väljutavad organismist märkimisväärse koguse rauda.
    Tasub teada sedagi, et rauaga üleküllastatud organismile on C-vitamiini ülisuured annused ohtlikud, sest nende mõjul vabaneb suur kogus rauda. Vabanev raud võib põhjustada südamelihase kahjustusi ja sellest tulenevaid traagilisi tagajärgi.