Suhkur ei olegi valge surm
URMAS KOKASSAAR, MIHKEL ZILMER
Sõnapaar valge surm kõlab küll võimsalt, kuid sahharoosile
rängalt liiga tegevalt. Sahharoos on meile vajalik ja surmaga pole tal pistmist.
Kui inimene tarbib suhkrut nii palju, et see annab päevasest
kaloritenormist 7-9%, pole valgel suhkrul tervist ohustavat toimet. Tegelikkuses on
tavatarbimine umbes kolm korda suurem! Sööme tavalisest kolm korda vähem suhkrut ja
saame just elutegevuseks täiesti sobiva koguse.
Sahharoos ehk lauasuhkur on taimne süsivesik, täpsemalt
disahhariid, mis koosneb glükoosist ja fruktoosist. Sahharoosi on rohkelt suhkruroos
(kuni 22%) ja suhkrupeedis (kuni 20%). Puhastatatult on
tegemist kristalse, vesilahustuva ühendiga, mille sulamistemperatuur on 169…170°C.
Happelises keskkonnas või ensüümi sahharaas toimel laguneb sahharoos glükoosiks
ja fruktoosiks, moodustub invertsuhkur. Ensümaatiline sahharoosi lõhustamine toimub ka
meie seedekulglas.
Meie organismi ööpäevasest energiavajadusest peaksid süsivesikud
katma 56-60%. Oma panuse energiavarustusse annab ka sahharoos. Suhkur on väga sobiv
energia saamiseks, sest ühe grammi suhkru
lõplikul lõhustumisel meis on energiasaagis ligikaudu 4 kcal. Oluline on seegi, et
suhkrust saame energia suhteliselt kiiresti kätte. Seetõttu loob organism ka veresuhkru
(glükoo-si) varusid. Maksas ja lihastes
olev glükogeen ongi glükoosi tagavara, mida organism saab vastavalt vajadusele hõlpsalt
kasutada. Kahjuks pole see varu aga kauakestev ja nii peab toiduga süsivesikuid pidevalt
saama.
Inimene armastab sahharoosi eeskätt magusa maitse tõttu. Nüüdisajal rahuldatakse
sahharoosiga organismi üldisest energiavajadusest ligikaudu 20-25%. Seda on loomulikult
liiga palju ja sahharoosi pidev
liigtarbimine võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme, millest olulisemad on
järgmised.
- Hambakaaries.
Tänapäeval on tõestatud seos hambakaariese kujunemise sageduse ja suhkru liigtarbimise
vahel.
Suuõõne mikroobid muudavad sahharoosi ligikaudu minutiga orgaanilisteks hapeteks, mis
mõjutavad hambaemaili ja millest tuleneb ka nn happerünnak.
- Rasvumine. Kehtib lihtne tõde, et pidev magusaga liialdamine muudab inimesed tüsedaks.
Põhjus on selles, et energeetilistest vajadustest ülejäänud suhkru arvelt sünteesib
organism rasvu.
- Risk haigestuda II tüüpi (insuliini retseptorite puudujäägist tulenevasse)
suhkurtõvesse. Selle haiguse kujunemiseks on lisaks väärale toitumisele vaja ka
pärilikku eelsoodumust. Kui viimane on olemas, muutub toitumise eripära, eeskätt
sahharoosi kestev liigtarbimine, otseselt ohtlikuks. Nii näiteks oli Teise maailmasõja
ajal ja vahetult järgnevatel aastatel II tüüpi suhkurtõbi suhteliselt harva esinev
haigus. Põhjuseks olid muutused elanikkonna toitumises, eeskätt suhkrunappus ja
kunstlike magusainete kasutamine. B-rühma vitamiinide suurenenud vajadus. Et suhkrute
ainevahetuses osalevad B-rühma vitamiinid, peavad väga innukad magusasõbrad arvestama,
et nende toit sisaldaks piisavalt neid vitamiine.
Suhkur on väärtuslik konservant. Enamik mikroobe ei suuda
areneda füsioloogiliselt kuivas keskkonnas, sest nende rakud kas kaotavad vett või nad
ei suuda suhkru poolt seotud vett omastada. Suhkru konserveeriv toime põhinebki kahel
asjaolul. Esiteks kõrge osmootse rõhu tekitamisel. Nii annab 1%ne sahharoosilahus
6,1-atmosfäärise osmootse rõhu, 60%se sahharoosilahuse kasutamisel tõuseb aga rõhk
kuni 350 atmosfäärini. Teiseks on sahharoosil võime siduda vett ja muuta see
mikroobidele kättesaamatuks.
Suhkru tootmine ja tarbimine algas Indias ligikaudu 3000 aastat e.m.a.
Eurooplased tutvusid suhkruga Aleksander Suure India retke ajal. Esmamulje oli neile
vapustav - Indias kasvab taim, mis ilma mesilasteta
annab mett! Hiinas nimetati suhkrut algselt kivimeeks, Egiptuses tunti seda India soola
nime all. Kaugelt vedu ja eksootilisus muutsid aga suhkru hinna väga kõrgeks. Algul
müüdigi suhkrut kallihinnalise ravimina
apteekides ja seda soovitati kasutada rahustina. |