Mis on supp
Paljud arvavad, et puljong on väga toitev söök. Aga tõeliselt
pole puljongis toitaineid mitte palju rohkem kui puhtas vees.
Puljongitaldrikus on 19 lusikatäit vett ja ainult 1 lusikatäis
igasuguseid teisi aineid.
Kui keeta puljongit, kuni kõik vesi ära aurab, ei jää
kastruli põhja peaaegu mitte midagi.
Kui taldrikutäis suppi viia laborisse ja teha analüüs, siis
osutub, et peale 19 lusikatäie vee on supitaldrikus 1/4 lusikatäit rasva, 1/4 lusikatäit
liimjat ainet zelatiini*, natuke soolasid (mitte ainult harilikku, vaid ka teisi soolasid)
ja ülejäänud osa on "maitseained". Nii nimetatakse seda osa liha koostisest,
mis teeb supi maitsvaks ja mis keetmisel lahustub vette.
Kuid mitte ainult supis, vaid kõiges, mida sööme, on vett
palju rohkem, kui meile esimesel pilgul näib.
Aedviljades on vett nii palju, et nad jäävad kergeks nagu
suled, kui neid kuivatada. Kilos lihas on vett ligi 700 g.Kartulis niisama palju.
*Loomaliha keetes muutuvad liha sidekoe, kõõluste, luude ja naha koostises olevad
valgud - kollageenid - lahustuvaks aineks zelatiiniks. Jahtudes zelatiin tardub ja sellel
põhineb näiteks süldi valmistamine.
Jutustusi asjadest M. Iljin Tartu 1947 |