Mis on supp

     Paljud arvavad, et puljong on väga toitev söök. Aga tõeliselt pole puljongis toitaineid mitte palju rohkem kui puhtas vees.
    Puljongitaldrikus on 19 lusikatäit vett ja ainult 1 lusikatäis igasuguseid teisi aineid.
     Kui keeta puljongit, kuni kõik vesi ära aurab, ei jää kastruli põhja peaaegu mitte midagi.
     Kui taldrikutäis suppi viia laborisse ja teha analüüs, siis osutub, et peale 19 lusikatäie vee on supitaldrikus 1/4 lusikatäit rasva, 1/4 lusikatäit liimjat ainet zelatiini*, natuke soolasid (mitte ainult harilikku, vaid ka teisi soolasid) ja ülejäänud osa on "maitseained". Nii nimetatakse seda osa liha koostisest, mis teeb supi maitsvaks ja mis keetmisel lahustub vette.
     Kuid mitte ainult supis, vaid kõiges, mida sööme, on vett palju rohkem, kui meile esimesel pilgul näib.
     Aedviljades on vett nii palju, et nad jäävad kergeks nagu suled, kui neid kuivatada. Kilos lihas on vett ligi 700 g.Kartulis niisama palju.     

*Loomaliha keetes muutuvad liha sidekoe, kõõluste, luude ja naha koostises olevad valgud - kollageenid - lahustuvaks aineks zelatiiniks. Jahtudes zelatiin tardub ja sellel põhineb näiteks süldi valmistamine.

Jutustusi asjadest   M. Iljin   Tartu  1947