SÄILITUSTÄRKLISE KASUTAMINE
Kalju Põldvere

     Kevadel idanemisel, kasvu intensiivistudes, lammutatakse säilitustärklis uuesti suhkruiks, järjekorras tärklis-> dekstriin-> maltoos (linnasesuhkur)->glükoos. Eks sellepärast olegi kevadine kase- ja vahtramahl magus.

     Dekstriin tekib ka tärklise kuumutamisel. Erinevalt tärklisest on dekstriin ka külmas vees lahustuv ja temast saab head paberiliimi.
     Küpse leiva pruun värvus on osalt tingitud dekstriinist.

*Katse 1
Püüdke ise dekstriini valmistada. Lihtsaim viis on kartulitärklis plekkkarbis kuuma ahju panna.

*Katse 2
Milleks linnaste valmistamisel teri idandatakse?
Immutage filterpaber või hele kuivatuspaber lahja tärkliskliistriga, kuivatage ja lõigake poole sentimeetri laiusteks ribadeks!
Purustage uhmris linnaseid või muid idandatud teri.
Valage leiget vett peale ja laske päev seista!
Pistke tärklispaberi riba otsapidi sellesse vette ja tehke paberiga poole tunni pärast joodreaktsioon.
Mida tegi linnaseekstrakt tärklisega?

*Katse 3
Idandage viljateri ja uurige, kuidas tärklisterade ehitus päev- päevalt muutub!

*Katse 4
Võrrelge sibullillede sibulate tärklisteri enne ja pärast õitsemist!

Ajakirjast "Eesti Loodus" 1970 nr.3