Valgud
Valgud on kõige tähtsamad toitained, milleta ei saa hakkama ükski
rakk. Spetsiifilised valgud kuuluvad ensüümide, hormoonide, immuunkehade, hemoglobiini
ja teiste bioloogiliselt aktiivsete ainete koostisesse. Valkude kalorsus on võrreldav
süsivesikute kalorsusega: 1 g valku annab 4,1 kilokalorit.
Keemiliselt on valgud keerukad ühendid.
Enamik loomse päritoluga valke on inimorganismile kergesti
omandatavad. Taimsed valgud on inimesele vähem omased, vaid sojaoa, riisi ja kartuli
valgud on oma koostiselt lähedased kergemini omastatavatele loomsetele valkudele.
Valgupuudusel organismi kasv ja suguline arenemine pidurdub. Ka
organismi vastupanuvõime haigustele kahaneb.
Lapsed vajavad valke suhteliselt rohkem kui täiskasvanud. Et
organismi valguvarud pole suured, peab toit igal söögikorral küllaldaselt valku
sisaldama.
Eesti elanike toit on suhteliselt valguvaene, sest meil
eelistatakse rasvarikast toitu. Meie tähtsamateks valguallikateks on teraviljasaadused.
Täisväärtuslike valkude allikaks on piim ja liha. Kala ja muna osakaal valguallikana on
väike, sest neid süüakse vähem.
Tervise ABC Tallinn "Valgus" 1970 |