Vee karedus
Vesi võib olla pehme või kare.
Pehme veega pesemisel kulub vähe seepi, seep vahutab
hästi; kareda veega pesemisel aga kulub rohkesti seepi ja seep ei vahuta. Karedas vees ei
kee oad, herned ja tangud pehmeks, teel ja kohvil ei ole õiget maitset ega aroomi. Kare
vesi tekitab soojaveeboilerites ja keedunõudes katlakivi. Õrna nahaga inimestel võib
kareda veega pesemine põhjustada nahaärritust, kihelust ja ketendust.
Vee karedus oleneb vees lahustunud mineraalainete (peamiselt
kaltsiumkarbonaat, magneesiumkarbonaat, kaltsiumsulfaat, magneesiumsulfaat) hulgast.
Eriti pehme on vihmavesi ja destilleeritud vesi; üsna vähese
karedusega on Eesti lahtiste siseveekogude - jõgede ja järvede vesi; raketega kaevude ja
puurkaevude vesi on enamasti suurema karedusega; väga kare on merevesi.
Vee kareduse vähendamiseks lisatakse veele soodat, lupja või
naatriumhüdroksiidi või filtreeritakse vesi läbi spetsiaalsete ioonvahetusfiltrite.
Karedus väheneb tunduvalt ka vee keetmisel, sest seejuures tekivad vees raskesti
lahustuvad kaltsium- ja magneesiumkarbonaadid, mis vee seismisel ning jahtumisel
sadestuvad.
Tervise ABC, Tallinn, "Valgus",
1970 |