AAS-KARUKELL

A. Raitviir

 

Aas-karukell on kuivade niitude ja metsaservade asukas. Ta eelistab kasvada liivasel pinnasel ning kohastumusena kuivale kasvukohale on tema varred ja lehed tihedalt karvadega kaetud nagu metsülaselgi. Veel enam, karukellal on tugevasti karvased isegi tema tumevioletsed kellukakujulised õied. Longus õievarred tõusevad pärast õitsemist püsti, et tuul saaks kergemini kaasa haarata pikkade lendkarvadega varustatud vilju. Meie teine karukellaliik, suurte erelillade õitega palu-karukell kasvab kuivades männimetsades ja teda kohtab märksa harvemini kui aas-karukella. Palu-karukella leidjal võib kergesti tekkida kiusatus taim koos risoomiga välja kaevata, et koduaeda istutada. Seda pole soovitav teha, sest palu-karukell paljuneb looduses aeglaselt ja tema väljakaevamine viiks loodusliku kasvukoha hävimisele. Pealegi ei kohane ta uue kasvukohaga aias ning hukkub seal varsti.

 

A.Raitviir. Kevadlilled. - Tallinn: Valgus, 1977. - Lk. 27.