MAGU

_________________________________________________________

Söögitoru juhib peeneks näritud ja süljega niisutatud toidu makku. Magu on pärast suuõõnt organismi teine peatuspaik seedeelundkonnas. Maoseinas asuvad lihased sõtkuvad toidu läbi ja segavad seda maomahlaga, mida näärmed toidavad iga päev umbes 1,5 liitrit. Maomahlas sisalduvat pepsiini läheb vaja valkude seedimiseks. Peale selle on maomahlas ka soolhapet. Soolhape ei lase toidul käärida ega roiskuda.

Toidud viibivad maos võrdlemisi kaua, sõltuvalt sellest, kuidas nad on valmistatud ja mis koostis neil on:

limonaad, kohv, tee 0,5 tundi

piim, keedetud munad, riis 1 - 2 tundi

sai, keeduvorst, keedetud kala 2 - 3 tundi

leib, juuurvili, veiseliha 3 - 4 tundi

kaunviljad, rasvane praeliha 4 - 5 tundi

väga rasvased road, suitsulihatooted üle viie tunni.

Mao- ja seedehäirete põhjuseks võivad olla saastunud, riknenud ja väga rasvased toidud, liigsöömine, liiga kuumad või liiga külmad road, suitsetamine ja alkohol, korrapäratu ja rutakas söömine.

 

M. Kurze *INIMENE, TERVIS, ESMAABI* Tallinn * Kirjastus "Eesti Raamat" * 1983