Teadlik suhtumine toitumisse

Vanadel roomlastel oli tark kõnekäänd: "Me sööme selleks, et elada, aga ei ela selleks, et süüa." Toitumine on inimorganismi üks põhivajadusi. Söömise muutumine omaette eesmärgiks on aga kahjulik. Süstemaatiline liigsöömine toob kaasa mao ja soolestiku tegevuse ning ainevahetuse häireid, samuti liigse kehakaalu kogunemise. Koos vähese liikuvusega (hüpodünaamiaga) soodustab liigne kehakaal südame ja veresoonkonna haiguste teket.
Toiduvajadus on individuaalne. Ühesuguse töö tegemisel ja ühesuguse enesetunde korral vajavad erinevad inimesed erineval hulgal toiduaineid. Seda põhjustavad ainevahetuse ja teiste füsioloogiliste protsesside individuaalsed iseärasused.
Teadlik suhtumine söömisse aitab inimesel vältida paljusid haigusi. Inimene sööb, ajendudes näljatundest ja isust. Näljatunne on petlik. Paljud tüsedusele kalduvad inimesed tajuvad mõnikord ka vahetult pärast söömist näljatunnet ja eelistavad toiduks tarvitada kõige kõrgema kalorsusega toiduaineid - makarone, pirukaid, küpsiseid, torti jms. Need on toidud, mis kõige rohkem soodustavad kehakaalu liigset juurdekasvu. Säärased inimesed peavad pidevalt end kaaluma ja vajaduse korral kohe abinõud tarvitusele võtma - piirama toidu hulka, mitte sööma rasvaseid, magusaid ja jahutoite. Liigne veejoomine soodustab samuti kehakaalu juurdekasvu. Tüsedate inimeste organismis lagunevad rasvad vedeliku hulga piiramisel intensiivselt ning see aitab kaasa kehakaalu vähenemisele.
Iga inimene peab oma keha massi kontrollima. Normaalseks peetakse selle ööpäevast kõikumist 1kg ulatuses. Kui kõrvalekalded on suuremad, tuleks nõu saamiseks pöörduda arsti poole. Ennast pikemaks ajaks söömata jätta ei tohi. Täielik toidust loobumine pikema aja jooksul toob kaasa nõrkustunde ja väsimuse, alandab töövõimet ja häirib ainevahetust.
Liigse kehakaaluga inimesed alluvad teistest enam keskkonna kahjulike tegurite toimele, näiteks ülekuumenemisele ja mahajahtumisele.Eriti kahjulikku toimet avaldab neile suitsetamisharjumus. Nikotiin on tugevamaid mürke, mis järsult suurendab liigse kehakaaluga inimestele omast veresoonte seinte muutuslikke häireid (tuiksoontelubjastust ehk ateroskleroosi, spasme ehk kramplikke kokkutõmbeid). Tüsedusele kalduvad noormehed ja neiud eksivad rängalt, kui nad arvavad, et suitsetamine on hea vahend kõhnumiseks. Tubakasuitsus leiduvad ained põhjustavad ainevahetuses varjatud, kuid väga tõsiseid häireid ning suurendavad eelsoodumust südame ja veresoonkonna haigestumiseks.

A. Hripkova, D. Kolessov * INIMESE TERVIS JA HÜGIEEN * Tallinn "Valgus" 1984 * lk.13.

TEST

1. Kui palju võib normaalse inimese kehakaal kõikuda ööpäeva jooksul?
a) 100 g
b)    1 kg
c)  10 kg

2. Kui inimene on pikemat aega söömata, siis toob see kaasa
a) nõrkustunde
b) ülemeeliku tuju
c) väsimuse
d) peavalude lakkamise
e) töövõime languse
f) ainevahetuse häired
g) töötahte suurenemise
h) kena jume

3. Millistele keskkonna kahjulikele tegurite toimele alluvad ülekaalulised teistest enam?

...................................................................................................................

4. Milline halb harjumus avaldab liigse kehakaaluga inimestele eriti halba mõju?
a) tantsimine
b) magamine
c) suitsetamine

5. Mida tähendab sõna ajendama?
a) põhjustama
b) ära ajama
c) kärbseid pähe ajama

6. Millised toidud on kõrge kalorsusega?
a) õunad
b) tort
c) makaronid
d) kohupiim
e) küpsised
f) salat
g) pirukad
h) ühepajatoit

7. Lõpeta lause

Toitumine on inimorganismi ...................................................................

8. Toiduvajadus on
a) kõigil inimestel ühesugune
b) individuaalne
c) sõltuv vaid aastaaegadest

9. Mis on individuaalne?
a) isikupärane, ühele inimesele omane
b) India päritolu
c) ükskõikne

10. Tüsedusele kalduvad neiud ja noormehed eksivad rängalt, kui arvavad, et
a) liikumine teeb saledamaks
b) suitsetamine teeb kõhnemaks
c) magusat võib süüa parasjagu

11. Kirjuta ja jäta meelde vanade roomlaste kõnekäänd söömisest:

............................................................................................................

.............................................................................................................