Hügieeninõuded toiduainetele ja toitumisreziimile.

 

Toitu peaks sööma võimalikult kohe peale valmistamist. Tal peab olema meeldiv maitse, lõhn ja välimus. Toidu paremaks omastamiseks on väga tähtis, et tal oleks hea väljanägemine ja et söödaks korralikus ümbruses. Nüüdisajal on võimalik toitu kiiresti valmistada kas gaasi- või elektripliidil. Pole mõtet valmistada roogasid mitmeks päevaks ette, sest seismisel nende kvaliteet langeb.
Toidu paremaks omastamiseks tuleb söömist alustada neist roogadest, millel on seedemahlade eritamist soodustav toime (puljong, supp, juurviljamahl, salatid või vinegrett). Söömise ajal kõrvaliste asjadega tegelda on kahjulik. Kui süüa enne hommmikueinet, lõunat või hommikueinet magusat, siis isu väheneb (see on nn. "isu äraajamine"). Lastel ja noorukitel on soovitatav põhisöögikordade vahel süüa puuvilju, marju ning kergesti omastatavaid süsivesikuid sisaldavaid kondiitrisaadusi nagu pastilaad või marmelaadi. Kompvekid toimivad kahjulikult, sest neis sisalduvad essentsid ärritavad magu. Šokolaadikompvekke, apelsine, mandariine ja suitsutatud toiduaineid ei tohi korraga palju süüa, sest need võivad tekitada allergiat.

 

A. Hripkova, D. Kolessov * INIMESE TERVIS JA HÜGIEEN * Tallinn "Valgus" 1984 * lk.13.