Toitumishügieeni nõuete rikkumised, mis põhjustavad mao- ja soolehaigusi.

On kahjulik toituda peamiselt võileibadest (leib võiga, juustuga, vorstiga jms.) ilma soojade roogadeta (supp, praad, puder, keedetud aedvili). Säärane toit ei ole oma koostiselt täisväärtuslik ja ärritab mao limaskesta.
Ei tohi süüa kiirustades. Siis ei jõua toitu peeneks närida. Jämedad toiduosakesed ärritavad mao limaskesta, seedemahlade eritamine ja toidu omastatavus on häiritud.
Sööma peab enam-vähem ühel ja samal ajal. Kui mõni söögikord jääb vahele, hakkab maomahla ikkagi erituma ja see ärritab maoseinu. Tagajärjeks võib olla maokatarr e. gastriit. Liiga kuum toit (üle 50°C juures) ärritab ja kõrvetab söögitoru ning maoseinu, mille tagajärjeks on jällegi põletikulised seisundid. Vürtsitatud toit, mis sisaldab liiga palju sinepit, äädikat, pipart või rohelist sibulat, kahjustab söögitoru ja mao limaskesta ja avaldab kahjulikku toimet ka maksale. Söömine hilja õhtul enne magamaminekut häirib und. Hilistel sööjatel täheldatakse rohkem kalduvust liigse kehakaalu kogunemiseks.

 

A. Hripkova, D. Kolessov * INIMESE TERVIS JA HÜGIEEN * Tallinn "Valgus" 1984 * lk.13.