Toitumishügieeni nõuete rikkumised, mis
põhjustavad mao- ja soolehaigusi. On
kahjulik toituda peamiselt võileibadest (leib võiga, juustuga, vorstiga jms.) ilma
soojade roogadeta (supp, praad, puder, keedetud aedvili). Säärane toit ei ole oma
koostiselt täisväärtuslik ja ärritab mao limaskesta.
Ei tohi süüa kiirustades. Siis ei jõua toitu peeneks närida. Jämedad toiduosakesed
ärritavad mao limaskesta, seedemahlade eritamine ja toidu omastatavus on häiritud.
Sööma peab enam-vähem ühel ja samal ajal. Kui mõni söögikord jääb vahele, hakkab
maomahla ikkagi erituma ja see ärritab maoseinu. Tagajärjeks võib olla maokatarr e.
gastriit. Liiga kuum toit (üle 50°C juures) ärritab ja kõrvetab söögitoru ning
maoseinu, mille tagajärjeks on jällegi põletikulised seisundid. Vürtsitatud toit, mis
sisaldab liiga palju sinepit, äädikat, pipart või rohelist sibulat, kahjustab
söögitoru ja mao limaskesta ja avaldab kahjulikku toimet ka maksale. Söömine hilja
õhtul enne magamaminekut häirib und. Hilistel sööjatel täheldatakse rohkem kalduvust
liigse kehakaalu kogunemiseks.
A. Hripkova, D. Kolessov * INIMESE TERVIS JA HÜGIEEN *
Tallinn "Valgus" 1984 * lk.13. |