Vetikate kasutamine toiduks
Kõige rohkem merevetikaid tarbitakse Jaapanis. Neid kogutakse seal 330
000-420 000 tonni aastas. Jaapanis süüakse rohkem kui 50 liiki vetikaid.
Vetikad annavad roogadele hea maitse, samas on neil ka suurepärased
tervistavad omadused. Merevetikad on tavaliselt hämmastavalt
vitamiinirikkad: neis on nii süsivesikuid kui ka rohkesti soolasid ja
vitamiine, eriti C vitamiini. Samuti sisaldavad nad rohkem joodi kui ükski
teine looduslik aine.
Kõige rohkem kasu toovad inimestele lehtadru Laminaria liigid, mida
nimetatakse ka merikapsaks. Ammustes aegadest alates kasvatatakse lehtadru
ka toidutaimena. Temast valmistatakse mitmesuguseid toite, suupisteid ja
maiustusi. Lehtadru kuulub ka mõnede suppide ja salatite koosseisu.
Nüüdisajal valmistatakse lehtadrust drazeekomme, mida soovitatakse tarbida
joogivaeguse korral joogivees ja
toidus. Lehtadrusid sisaldavad 70% süsivesikuid,9% valke, mitmeid
vitamiine ja joodi.
Pruunvetikat kasutatakse agari valmistamisel. Agar on aine mis annab
tarrendi, mida kasutatakse laialdaselt ka pagari-ja kondiitritööstuses,
sest leib ei tahku nii kiiresti, kui tainale pole lisatud pisut agarit,
mis seob kaua vett.
Jaapanis söödavatest vetikatest on kõige tähtsam Porphyra, Jaapani keeles
Amanori. Amanori müügist saadav tulu ulatub 28 miljoni dollarini aastas.
Nori on hea maiuspala lastele, nori tahvleid söövad ka täiskasvanud. Enne
söömist krõbestatakse nori tulel. Sageli hõõrutakse norplaadid käte vahel
peeneks ja puistatakse suppidesse. Norist valmistatakse ka sushit.
Hiinas süüakse norit kas toorelt rasvas krõbestatult või praetult.
Säilitatakse marineeritult.
|